Dromen worden Werkelijkheid

Vanaf het moment dat ik als klein meisje in aanraking kwam met paarden, droomde ik van een eigen paard. In die droom was de relatie tussen mijn paard en mij perfect, mijn beste vriend waarmee ik veel plezier zou beleven. Op 9 jarige leeftijd mocht ik van mijn ouders naar de manege. Toen ik op 15 jarige leeftijd de kans kreeg om een verzorgpaard te hebben, was ik in de wolken.

Al snel bleek de droom eerder een nachtmerrie te worden. Jack was een superlief paard, maar… In de zomer wou hij bijna niet vooruit en in de winter bleken de remmen zoek en ik lag soms meer naast mijn paard dan ik erop zat.

Aan buitenritten moest ik zelfs niet denken. Hij was doodsbang als er geen andere paarden in de buurt waren en alles buiten zijn vertrouwde omgeving was eng en gevaarlijk. Na 2 jaar privéles (poging tot dressuur op een gespannen paard) was het plezier er wel vanaf. Ik zocht andere antwoorden en stuitte op het internet op een gelijkaardig verhaal als het mijne.

Deze mensen hadden hun problemen kunnen oplossen met Parelli Natural Horsemanship. Ik bestelde meteen het toenmalige level 1 pakket en toen was er geen weg meer terug voor mij. Ik heb meer geleerd over paarden door dat ene pakket te bekijken dan door jarenlang lessen op de manege te volgen en 2 jaar dure privélessen te nemen. Nadat ik het pakket volledig bekeken had, wist ik: ‘Dit wil ik later doen, mensen helpen om een betere band te krijgen met hun paard, meer plezier te beleven en betere resultaten te boeken’. Ondertussen is Jack al sinds 2009 mijn paard en zijn we al sinds 2007 bezig met Natural Horsemanship. Ook kan ik hem nu rijden puur op mijn zit, zonder hulp van teugels. Elke dag werken we verder aan de relatie en blijven we verbeteren, want met paarden heb je nooit genoeg geleerd! Maakt dat het net niet zo boeiend?

Wat is jouw droom met je paard?

Veel mensen onderschatten hoeveel hun paard kan veranderen. Het belangrijkste is om echt een droom/doel te hebben en er dan volledig voor te gaan. Hoe meer je bereid bent om bij te leren, hoe meer plezier je met je paard zult beleven!

Het is mijn passie om de relatie tussen paard en mens/ruiter te bevorderen. Laat mij weten welke problemen je wilt oplossen en welke doelen je hebt en dan zal ik jou en je paard met veel plezier begeleiden!

Waarmee kan ik je helpen?

*Grondwerk*

Van veilig leren omgaan met je paard en goede afspraken maken, t.e.m. leren trailerladen vanop 10m afstand… en alles daartussenin!

  • Problemen oplossen zoals: voetjes geven, vliegenspray aanbrengen, lostrekken en weglopen, verlatingsangst, bijten, slaan,….
  • Een sterke(re) band bouwen met je paard gebasseerd op connectie, communicatie en wederzijds respect en vertrouwen;
  • Verfijning en uitdaging: blijven groeien houdt je relatie met je paard fris en interessant!
  • Longeren zonder hulpteugels op een biomechanisch gezonde manier

*Spelen in vrijheid*

Werken in vrijheid kan om praktische redenen zeer handig zijn; als je paard niet te vangen is op de weide bijvoorbeeld. Wil je echter ook het plezier en de kunst van het spelen in vrijheid leren, dan help ik je daarbij met veel plezier!

Spelen in vrijheid leert je enorm veel over je lichaamstaal, positie, timing, psychologie,…. Bovendien is het gewoon dikke pret!

*Rijden*

Initieel wil ik dat al mijn studenten kunnen inschatten of het veilig is om op te stappen en ik wil ook dat ze een aantal basisvaardigheden kunnen om zichzelf zo veilig mogelijk te houden eens opgestapt! Het aantal mensen dat door de jaren heen van hun paard is gevallen in een les bij mij kan ik op één hand tellen en dat zou ik graag zo houden!

Naast veiligheid vind ik het belangrijk om verantwoordelijkeheden te delegeren, verantwoordelijkheden voor de ruiter én voor het paard. Zo wil ik niet dat mensen moeten drijven om hun paard ‘aan de praat’ te houden of constant aan de teugels moeten trekken/hangen om hun paard tegen te houden, de job van je paard is om zelf het gevraagde tempo aan te houden.

Een verantwoordelijkheid van de mens is bvb om niet in de weg van je paard te zitten als die doet wat er verwacht wordt, leren harmoniseren!

En verder? Zeg jij het maar! Ik kan je helpen richting teugelloos rijden of rijden met een fijn contact, maar waarom kiezen?!

*Gezonde beweging en fysieke balans*

We zien onze paarden graag en willen ze dus graag zo lang mogelijk gezond houden. Naast voeding, bekapper, tandarts,… is training heel belangrijk, anders kun je meteen een abonnement nemen bij de osteopaat!

Ik kan je helpen met het trainingsgedeelte, dit kan zowel op de grond als in het zadel.

Hoe voelt les krijgen van Cindy?

Voel je veilig…

  • in de omgang met je paard
  • om jezelf te zijn
  • om te leren, te experimenteren en ‘fouten’ te maken!

Mijn eerste prioriteit is altijd om te zorgen dat jij en je paard veilig kunnen samenwerken. Dit doe ik door heel bewust om te gaan met jullie beider comfortzones. Om bij te leren moet je uit je comfortzone, net als je paard, we doen dit echter stapje voor stapje op jullie tempo. Niemand die zegt dat je in één keer de doos van pandora helemaal moet opengooien! We proberen het deksel net genoeg op te lichten zodat er maar één probleem tegelijkertijd naar buiten komt waar we onze aandacht kunnen op vestigen.

(Zelf)vertrouwen

Hoe meer kennis en inzicht je verzamelt en hoe meer vaardigheden je ontwikkelt, hoe zekerder je zult zijn van jezelf. Dit heeft op zich weer een positief effect op je paard, die jou steeds meer de leiding zal durven toevertrouwen.

Het is ook de bedoeling dat je steeds onafhankelijker wordt van de lessen, dat je m.a.w. met steeds meer situaties zelf kunt omgaan!

Communicatiecoach

Je zou mij een beetje kunnen vergelijken met een communicatiecoach of tolk. Ik leer jou zien wat je paard voelt en denkt en leer jou om -op een voor je paard logische manier – over te brengen wat je bedoeld. Geen zweverige poespas, maar puur psychologie!

Wat nu? Klik de link die bij je past

Tot binnenkort!