Lichtheid vs Zachtheid

Gepubliceerd op:13 september 2022
By cindy

Eén van de dingen waarnaar ik op zoek ben in mijn paard is responsiviteit. Ik zeg daar dan vaak bij dat ik daarmee ‘lichte’ en ‘onmiddelijke’ responsen bedoel.

Bij veel paarden zie ik initieel niet veel respons. Vaak kan ik paarden in twee andere categorieën onderbrengen:

1 Ongevoelig

Sommige paarden hebben van nature een hoge tolerantie voor ‘druk’ of hebben geleerd om niet (veel) te reageren als wij iets vragen. Ongevoelig is eigenlijk zelfs geen goede term voor dit soort paarden, elk paard voelt nl het kleinste vliegje op zich landen. Het is meer dat dit soort paarden van nature vaak koel in hun hoofd zijn en hebben geleerd dat ze geen energie hoeven te verspillen aan reageren als het niet echt hoeft.

De grap met dit soort paarden is wel dat als je ze de gelegenheid biedt om te reageren op hele lichte hulpen, ze vaak wél heel gevoelig blijken. Als je ze echter die kans niet geeft dan gaan ze net daardoor weerstand bieden of zich afsluiten.

2 Reactief

Andere paarden zijn van nature juist heel gevoelig en (over)reageren heel snel. Deze reacties zijn in mijn hoofd geen responsen; een respons is een onmiddelijk, rustig en vlot antwoord op een vraag, terwijl een reactie instinctief, meestal gehaast en niet gedoseerd is.

Lichtheid

Initieel ben ik al heel blij als mensen hun paard kunnen leren om licht te reageren op hun hulpen vs ongevoelig of reactief. Daaruit blijkt dan dat:

  • de persoon een betere opbouw van fases en timing van belonen heeft ontwikkeld
  • er een conversatie en verstandhouding ontstaat tussen mens en paard
  • de persoon beter snapt hoe een paard leert
  • het paard weet wat er van hem verwacht wordt (wat een verademing moet dat zijn!)
  • het veiliger voelt voor zowel mens als paard om samen te werken

Zachtheid

Er zit echter nog een hele laag onder die lichtheid, dit is wat Mark Rashid ‘softness’ oftewel ‘zachtheid’ noemt.

Zachtheid komt van binnenin, vanuit een plaats van vertrouwen, openheid en ontspanning. Dit weerspiegelt aan de buitenkant in fysiek loslaten en makkelijk bewegen.

Hoe voelt dit nu?
  • je paard wordt heel kneedbaar, maar niet uit onderdanigheid!
  • je paard staat open voor je suggesties en jij voor die van hem
  • alles begint te vloeien, want er is geen weerstand
  • jij neemt je paard mee en je paard neemt jou mee, samen in harmonie
  • jullie doen samen dingen ipv jij die je paard dirigeert en je paard die uitvoert
  • jij voelt wat je paard voelt en vice versa
Zachtheid start in jezelf

Als je wilt dat je paard zacht is, zul je eerst zelf zacht moeten zijn! Je paard kan het niet alleen, het moet van twee kanten komen.

Het start met een soort zen-gevoel, je bent in het hier en nu. Ipv gewoon te zien met je ogen en te voelen met je handen, kun je leren zien met je handen en voelen door je ogen…

Je paard moet voelen dat je hem begrijpt, dat je rekening houdt met hem, hij moet voelen dat hij in een relatie zit waarin hij gewaardeerd wordt en ook een inbreng heeft. Dit geeft hem een gevoel van vrijheid en keuze.

Altijd blijven groeien

Rome is ook niet in één dag gebouwd. Vergeef jezelf dus als je dit gevoel nog niet hebt ervaren of niet constant ervaart (wat sowieso een utopie is)! Het is een streven om alles te starten vanuit zachtheid en te kunnen eindigen in zachtheid. Het is echter ook een proces waarin je moet leren en groeien. Soms moet je ook door weerstand heen om weer bij zachtheid te komen.

Het is echter al een mooi begin als je weet dat dit mogelijk is, want dan kun je er bewust en onbewust naar op zoek…

Enjoy the Journey en wees zacht voor je paard en jezelf!