Wat is Vrijheid? Deel 3

Gepubliceerd op:28 april 2023
By cindy

Jezelf mogen zijn

Voor mij is een belangrijke voorwaarde van vrijheid dat je helemaal jezelf mag zijn… wel weer binnen bepaalde grenzen! Als je met helemaal jezelf te zijn schade berokkent aan anderen dan gaat deze vrijheid te ver, omdat het aan de vrijheden van anderen tornt. Daarbij maak ik wel een onderscheid tussen reële schade of het botsen van ideologieën of karakters.

Het is dus belangrijk om je paard te leren kennen als individu. Wat vindt hij belangrijk? Wat vindt ze leuk? Waar heeft hij moeite mee? Hoe kan je haar overtuigen om je te vertrouwen en mee te willen werken?… Je wilt met al die factoren rekening houden, maar wel binnen bepaalde grenzen. De belangrijkste grens hierbij is VEILIGHEID, zowel voor jezelf, voor je paard als voor anderen!

Als jouw paard het super vindt om te steigeren, rond te spurten of te bijten, dan wil ik dat gedrag niet altijd onderdrukken. Ik wil er echter wel heel duidelijke regels rond maken! Zo wil ik bvb niet dat een paard stijgert als ik erop zit, maar in vrijheid op een grote afstand kan het wel; ik wil niet dat hij rondspurt als we ons op de openbare weg bevinden, maar in een piste kan het misschien wel eens leuk zijn als ik toestemming geef; en ik kan mijn paard bvb leren dat hij mag bijten in een kegel, maar niet naar mij!

Ik zou ook kunnen stellen dat door de manier van trainen waarbij ik bepaald gedrag soms wil ontmoedigen, net méér keuzevrijheid creëer voor mijn paard! Misschien zou mijn paard er nooit in zijn ééntje zijn achter gekomen dat een plastic zakje niet dodelijk is. Misschien zou hij nooit hebben gevoeld dat hij in een lengtebuiging op een cirkel kan bewegen en daardoor de energie blokkadevrij door zijn lichaam kan stromen. Misschien had hij nooit ontdekt dat het heel lollig is om een ton door de piste te rollen,…!

Conclussie

Ik zou dus durven zeggen dat je je paard binnen de afgebakende grenzen van jullie speelveld vrijheid kan bieden door het vervullen van zijn basisbehoeften, door rekening te houden met je paard als individu; en nog extra door de verrijking en verruiming van zijn blik op de wereld, net zoals dat ook voor ons kan gelden.

Last Call!

Komende maandag en dinsdag 1 en 2 mei 2023 geef ik een clinic waarbij we kijken naar de opbouw en de praktijk van ‘Spelen in Vrijheid’.

Wil jij de relatie met je paard verdiepen? Dan is spelen in vrijheid hier de ideale manier voor. Meer info over de cursus vind je hier: https://www.cindydeman.be/cursusaanbod-2023/ of bel mij op het nummer 0498/549.579 als je nog vragen hebt!

Groetjes

Cindy