Wat is Vrijheid? Deel 2

Gepubliceerd op:23 april 2023
By cindy

Heb je deel 1 van deze blog al gelezen? Zoniet, klik dan hier.

Grenzen

Ik hoor je al denken: ‘het is geen echte vrijheid als je het binnen grenzen (van een piste) doet’.

Spelen met Jack en Wilber in ‘vrijheid’ binnen de grenzen van een weide van 1 ha.

Het alternatief op je paard opleiden binnen bepaalde grenzen, is dat je alle hekkens openzet, zodat hij overal naartoe kan. Dat wil zeggen dat hij de openbare weg op kan lopen, ongevallen veroorzaken, in een gracht sukkelen, iemands gazon naar de vaantjes helpen,… m.a.w. misschien is niet iedereen opgezet met die definitie van vrijheid voor je paard! In dat idee over vrijheid voor je paard, ontneem je misschien wel de vrijheid van anderen en ga je over hun grenzen.

Als je je paard een opleiding wilt geven, dan wil dit ook zeggen dat je hem wat dingen wil aanleren. Het wordt m.a.w. een soort ‘warmer-kouder-spelletje’ voor je paard, waarbij die moet raden wat jij bedoeld. Als je geen grenzen afbakent en toch verwacht dat je paard het door jouw verwachte antwoord produceert, wil dat dus zeggen dat je net de opties met een factor duizend hebt vergroot. Kun je je voorstellen hoe frustrerend het moet zijn om op zoek te moeten gaan naar een naald in een hooiberg?

Mijn ervaring leert me dat de meeste paarden wel openstaan om nieuwe dingen te leren, dat houdt het leven boeiend en paarden zijn vaak van nature erg nieuwsgierig. Voorwaarde is wel dat je de nieuwigheden op een positieve manier aanbrengt en dat je je paard doorheen eventuele moeilijkheden kan coachen, waardoor jullie er beiden sterker verbonden uitkomen.

Is een paard echt gelukkiger als er geen grenzen zijn? De paarden die ik al heb tegengekomen die het ongelukkigst lijken, zijn net diegenen die geen grenzen aangeboden krijgen. Dit zijn net ongeleide projectielen! Net zoals mensen, tasten paarden graag grenzen af en willen ze weten waar de grenzen zijn. Die grenzen kunnen rust bieden, tenminste als het paard binnen die grenzen minstens zijn basisbehoeften kan bevredigen. Dat is in mijn ogen het verschil tussen een gevangenis en een afgebakend speelveld waarbinnen een aantal spelregels rond veiligheid en wederzijds respect en vertrouwen duidelijk zijn. Stel je voor dat we het bovendien ook nog leuk maken voor ons paard binnen die grenzen?! Dat is onze verantwoordlijkheid!

Stay Tuned

Binnenkort kun je deel 3 van deze filosofische kwestie in je mailbox verwachten,.. Tenminste als je mijn nieuwsbrief ontvangt! Dit kun je doen via de pop-up op mijn website of anders door onderaan deze pagina je gegevens achter te laten via het contactformulier.

Wil je ervaren hoe je aan de hand van deze filosofie met jouw paard kunt ‘Spelen in Vrijheid’?

Schrijf je dan nog snel in met je paard voor de tweedaagse clinic rond dit thema! https://www.cindydeman.be/cursusaanbod-2023/