Ik heb geen geduld

Gepubliceerd op:24 februari 2023
By cindy

Vaak zeggen mensen mij dat ze mijn geduld bewonderen als ik hen lesgeef en help met hun paard. Maar eigenlijk heb ik geen geduld. Ik heb niet het geduld om jarenlang met dezelfde problemen te moeten worstelen, ik wil ze oplossen en verder gaan.

Ik kan wel eindeloos veel geduld aan de dag leggen in trainingssessies, als ik mijn paard iets wil uitleggen of helpen ontspannen. Net zo in mijn lesgeven, ik wil dat je echt begrijpt wat ik bedoel en dat je het ook kan toepassen en zal dat dan ook op duizend verschillende manieren uitleggen en blijven herhalen indien nodig. Maar basisproblemen door de vingers zien, daar heb ik geen geduld voor!

Waterangst oplossen voor eens en altijd!

Het gaat erover dat je de beslissing maakt om iets voor eens en altijd op te lossen, al gaat dat vaak niet in een vingerknip.

Vaak sta ik er niet meer bij stil dat een heleboel zaken die nu gewoon lijken met mijn paarden, dat initieel niet waren. Ze hebben stuk voor stuk werk en moeite gekost om te creëren. Het is werk en moeite dat ik met plezier doe, want het levert enorm veel op.

Dingen waar ik nu bijna niet meer over nadenk, maar vroeger een probleem waren:

  • Hoeven willen geven, nu bekap ik mijn paarden in vrijheid
  • Stilstaan bij het opstappen, nu komen mijn paarden zich zelfs in vrijheid zijwaarts inparkeren bij een opstapje
  • Balans tussen gas geven en remmen, tegenwoordig versnellen en vertragen mijn paarden op mijn zit en ademhaling
  • Vangen op de weide, ik hoef niets meer te vangen, mijn paarden komen vanzelf of lopen op zijn minst niet meer weg.
  • Trailerladen kostte mij vroeger drie uur (zonder overdrijven)! Nu staan mijn paarden in drie minuten opgeladen en zijn we klaar voor vertrek!
Efficiënt trailerladen, twee voor de prijs van één!

Wat beslis jij?

Een beslissing maken is de eerste stap, maar wel een hele belangrijke! Bedenk eens voor jezelf wat je zou willen veranderen. Wat staat er momenteel het meest in je de weg om een leuke(re) relatie met je paard te hebben? Is er misschien iets kleins dat je elke dag stoort, maar waar je tot nog toe nog niets aan hebt veranderd?

Plan

Nu je weet wat je wilt veranderen is het tijd om een plan van aanpak op te stellen. Belangrijk hierbij is dat het duidelijk is voor je paard wat de bedoeling is. Meestal moet je ook in stapjes werken, welke stapjes heb jij nodig? Als je hier moeite mee hebt dan kan je mij gerust contacteren om samen naar het probleem te kijken en een stappenplan op maat te bedenken. Eventueel een twee- of driedaagse volgen om even de koe bij de horens te vatten kan je een goede aanzet geven. Klik hier om te zien welke mogelijkheden ik dit jaar voor je in petto heb!

Consequent volhouden

De laatste stap is voor veel mensen de moeilijkste. We denken vaak dat we iets kunnen oplossen en er nooit meer bij na moeten denken. Het is echter heel belangrijk om te weten welke afspraken je hebt gemaakt met je paard en dat je die handhaaft indien nodig. Als je dat goed doet, dan zal je na verloop van tijd maar heel zelden een kleine herinnering moeten sturen.

Om je te helpen met die consequentheid heb ik de Jaaropleiding Horsemanship ontwikkeld. Soms hebben we gewoon een stok achter de deur nodig en ik sta graag voor jouw achter die deur met een stok 😉 😆 (klik)