Trainen met de Seizoenen – Winter

Gepubliceerd op:15 december 2022
By cindy

In de winter krimpt onze fysieke ruimte heel wat in, de paarden kunnen niet op de weide, die bestaat uit zware kleigrond en staan op een betonnen uitloop die grenst aan de stallen waar ze meestal vrij in en uit lopen. Onze piste is bij veel regen of vriesweer meestal niet berijdbaar, meer nog; vroeger was er gewoon geen piste…

Gelukkig is er wel altijd ruimte voor creativiteit! Ik probeer steeds te denken in termen van wat WEL kan, want meestal is dat meer dan je denkt.

Locatie

In de tijd toen ik geen piste ter beschikking had (en ook geen trailer of BE rijbewijs), was de winter bij uitstek het seizoen waarop ik mij focuste op rijden op de openbare weg. Ruiterpaden zijn er hier niet, dus beperkte ik mij tot het rijden in de rustige woonwijk vlakbij.

Jack is geen held in zulke omgevingen en het kostte mij dan ook twee maanden (aan ongeveer 5 sessies per week!) voor hij wat kalmer werd op die uitstapjes. Het feit dat hij dit zo moeilijk vind, is voor mij echter alleen maar bewijs dat het voor hem net belangrijk is om te doen.

Ik maak ook gebruik van zaken die we tegenkomen op de openbare weg. Tussen paaltjes slalommen, cirkelen op een parking, achterwaarts op een oprit, zijgangen rijden langs de kant van de weg, inparkeren aan een bankje,…

Quality Time

Vaak vraag ik gewoon niets van mijn paarden, maar genieten we gewoon van elkaars gezelschap. Onderschat niet hoe belangrijk het is om regelmatig gewoon niets te doen met je paard, je kunt er soms meer mee bereiken dan met je paard ‘trainen’.

Soms gaan we ook gewoon grazen, zodat hij een positieve associatie krijgt met andere omgevingen en het is een ideale gelegenheid om gewoon wat quality time met je paard door te brengen. Het is bovendien een slimme manier om de spijsvertering van je paard alvast wat te laten wennen aan vers gras, waardoor ze in de weide-opbouw in de lente al wat voorsprong hebben.

Coördinatie en Balans

Een andere plaats waar ik vaak oefen in de winter is gewoon het koertje waar mijn paarden verblijven of zelfs een stal bij slecht weer. Dit is ideaal als je geen zin hebt om lang bezig te zijn of als het weer het niet echt toelaat.

Ik oefen daar ‘simpele’ dingen zowel op de grond als op de rug zoals:

 • achterhand of voorhand verplaatsen
 • achterwaarts in en uit een stal of door een poortje, over een balkje,…
 • voetjes plaatsen op een object
 • vierkant leren staan
 • gewicht op de achterhand houden.
 • jambette en spaanse pas
 • leren blijven en wachten
 • zijwaarts
 • stelling van het hoofd
 • positieve associatie met het bit
 • inparkeren om op te kunnen stappen
 • voetjes geven
 • ontspannen bij aanraking
 • lichtheid, handigheid, snelheid van respons,…

Dit zijn allemaal dingen waar we soms te weinig tijd voor nemen, maar waar we wel veel profijt van zullen hebben in de andere seizoenen.

Liberty

Nu ik wel een piste ter beschikking heb, is de winter mijn favoriete tijd van het jaar om liberty te oefenen! Vaak is er maar een klein deel van de piste bruikbaar, maar voor liberty heb ik toch niet zoveel ruimte nodig. Je hebt er ook bijna niets anders voor nodig, behalve jezelf, je paard, een stick en eventueel wat speelmateriaal.

Liberty doe je ook best kort en krachtig, ideaal dus als je niet te lang buiten wil blijven.

Als ik de maandag aan mijn eerste sessie van de week met mijn paarden begin, dan is dat in de winter meestal een libertymoment. Ze hebben dan in het weekend niet veel gedaan en vaak moet er dan wat stoom van de ketel! Het voordeel van liberty is dat als je paard zich niet kan beheersen, het ook niet hoeft, op die manier kun je in zijn behoefte voorzien om wat energie kwijt te spelen! Eenmaal ze wat zijn uitgeraasd, gebruik ik die energie om wat te spelen en eventueel wat nieuwe dingen te leren, soms met Jack, soms met Wilber en soms met beiden samen.

Ingrediënten voor Succes

– Aangepaste kledij! Ik zou niet meer zonder skibroek en thermische/waterdichte laarzen een winter kunnen doorkomen! Het maakt zo’n verschil in je ervaring van de winter als je gewoon BESLIST om geen kou te hebben! Vanaf dat je nat/koud bent, is de pret er direct vanaf en wil je enkel nog in je zetel ploffen en wegdommelen in een winterslaap.

– Zorg dat je naar je paard MOET gaan. Ik vervloek het soms dat ik mijn warme huis uit moet om mijn paarden te gaan eten geven, maar het moet als ik niet wil dat ze honger hebben. Eens ik er ben kriebelt het vaak om toch iets te doen, zelfs als ik aanvankelijk totaal geen zin had!

-Haal het uit je hoofd dat je lang met je paard moet trainen om iets betekenisvol te doen. Ik doe soms sessies van 20, 15, 10 of zelfs maar 5 minuten! Beter iets kort en goed, dan dat je niets doet omdat je er tegenop ziet van lang bezig te zijn. Vijf dagen van tien a vijftien minuten zijn op een week tijd ook een uur!

-Zorg voor begeleiding; neem regelmatig les met een instructeur of volg een traject. Op die manier zorg je voor een stok achter de deur!

Hulp nodig?

Weet je niet goed hoe je bovenstaande tips omzet in de praktijk of loop je tegen wat moelijkheden aan? Dan help ik je met veel plezier!

Je kunt eens proeven van mijn werkwijze door een privéles te nemen of je kunt meteen opteren voor een Seizoenskaart (klik voor meer info).

Gelukkig nieuwjaar en maak er een mooie winter van!

Groetjes Cindy