Overtuiging en Doorzetting

Gepubliceerd op:20 september 2021
By cindy

Als ik twee dingen zou mogen noemen die me gebracht hebben waar ik vandaag ben, dan zijn het Doorzetting en Overtuiging. Ik heb door de jaren enorm veel geleerd en ook veel mensen begeleid in het verbeteren van van hun kennis en techniek. Die zijn natuurlijk heel belangrijk, maar met kennis en techniek alleen kom je er niet.

Overtuiging

Eerst en vooral is het belangrijk om een methodiek en instructeur te kiezen die past bij jou en je paard. Als je zo iemand gevonden hebt, dan wil ik je uitdagen om met volle overtuiging te vertrouwen op het systeem en de instructeur. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet kritisch mag zijn en vragen mag/moet stellen. Let er echter op dat je dit doet vanuit een nieuwsgierigheid en niet uit achterdocht.

Als jij niet volledig overtuigd bent, hoe kun je dan verwachten dat je paard overtuigd zal zijn? Hoe goed je kennis en techniek ook is, zonder overtuiging ben je er niet veel mee! Paarden zijn nl meesters in het lezen van je intentie, als ze zien dat je al opgeeft nog voor je goed en wel begint, dan doen ze vaak weinig tot geen moeite.

Doorzetting

Hoe lang probeer jij iets voor je denkt dat het niet werkt? Twee seconden, twee minuten of twee uur? Zonder overdrijven merk ik dat veel mensen in het begin zich in de eerste of tweede categorie bevinden. Hun paarden zijn dit gewoon en hebben geleerd om vragen en hulpen van hun mens te negeren, want ‘die geeft toch direct op’.

Hoe minder vaardigheden je echter hebt, hoe belangrijker het is om je paard te verbazen met je nieuwgevonden doorzettingsvermogen. Je bent dan misschien nog verre van perfect, maar je paard leert dan tenminste dat je niet meer te negeren bent en zal op zoek gaan naar andere oplossingen. Eén van die mogelijke oplossingen is de juiste en kan je dan belonen door je paard rust te gunnen. Rust is nl een grote motivator bij paarden, als je dat kan gebruiken bij de gewenste gedragingen ipv bij het ongewenste gedrag dan kom je vanzelf al een heel eind verder!

‘Fake it ’till you make it’

Zonder overtuiging is doorzetten heel moeilijk, de volgorde is daarom niet zomaar gekozen. Probeer het beste te doen met de kennis en vaardigheden die je op dat moment hebt en ga er ten volle voor. Gedraag je alsof je weet wat je doet (ook al is dat misschien helemaal niet zo)! Je zou er verbaast van staan hoeveel meer je paard je zal bieden als jij maar overtuigd bent en bereid bent om door te doen tot het werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *