Trainen met de Seizoenen – Lente

Gepubliceerd op:21 maart 2023
By cindy

Lente! Mijn lievelingsseizoen! Alles herleeft weer, langere dagen, warmer weer, de paarden kunnen weer op de weide,… Je krijgt weer zin om vanalles te gaan doen, maar waar leg je de prioriteit?

Lente bij wilde paarden

Van nature is de lente het moment waarop merries veulenen en dat veulen ook moeten voeden. Tegelijkertijd is het ook de periode waarin hengsten meer testosteron aanmaken en moeten rivaliseren om ‘paarrechten’ te verwerven. Als ze ‘winnen’ kunnen ze dus met één of meerdere merries paren. Dit gebeurt in de periode kort na de bevalling, in principe zijn merries weer vruchtbaar vanaf zeven dagen nadat ze hun laatste veulen op de wereld hebben gezet!

Je kunt gaan indenken dat dit een zeer intensieve periode is voor paarden! Ze hebben hiervoor redelijk wat energie nodig en dit wordt door de natuur dan ook gecompenseerd door rijkelijk vers voorjaarsgras!

Als onze gedomesticeerde paarden op de weide gaan, dan spelen al die zaken meestal niet. De meeste mensen laten hun merries niet (elk jaar) dekken en als je een ruin hebt dan spelen die zaken sowieso bijna niet mee. Al dat sappige voorjaarsgras wordt dan nogal gemakkelijk gewoon omgezet in vet, met alle ongezonde gevolgen van dien!

Conditietraining

Om dit te compenseren wil ik in deze periode vooral werken aan de vaak wat verminderde conditie van mijn paarden. Dit zal er ook voor zorgen dat ze bij wat zwaardere en/of langere trainingen niet meteen aan het eind van hun batterij zitten.

Het is ook verstandig om op een rustige manier hun conditie op te bouwen om blessures te voorkomen. Zo start je sowieso altijd met een warm-up en eindig je met een cool-down. Als je paard na je sessie weer op stal moet, dan is dit nog belangrijker dan anders!

Om conditie op te bouwen is het belangrijk om lange stukken achter elkaar te blijven draven en galopperen, dit initieel aan een rustig tempo, maar je kunt training na training het tempo wat verhogen óf de tijdsduur verlengen (niet allebei tegelijkertijd). De belangrijkste indicator is je paard zelf; ga stappen als je voelt dat hij moe wordt, zweet of erg buiten adem is en liefst nog net daarvoor!

Laat tussen elke conditietraining ook minstens twee dagen tijd om je paard de gelegenheid te geven om te recupereren. Indien je dit niet doet, zal de conditie van je paard niet verbeteren, maar net achteruit gaan, dat kan niet de bedoeling zijn. Je mag op die dagen tussenin wel licht werk doen met je paard. Dat zijn dingen waarvan je weet dat hij ze makkelijk aankan en dit verschilt per paard afhankelijk van wat je normale trainingsintensiteit is, sommige paarden blazen al na één rondje galop door de piste, anderen doen dat pas na dertig rondjes.

Creativiteit

Vaak denken mensen bij conditietraining aan eindeloos rondjes lopen, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog, doe jezelf en je paard een plezier en maak het interessant, vooral als je een al van nature ongemotiveerd paard hebt!

Zo kun je afwisselend grondwerk doen en rijden, je kunt van locatie wisselen of leuke spelletjes/patronen bedenken. Roep eventueel de hulp in van obstakels en speelgoed om je creativiteit aan te wakkeren.

Als iets leuk is, voelt het vanzelf minder als een inspanning!