Trainen met de Seizoenen – Herfst

Gepubliceerd op:26 september 2022
By cindy

Lichaamsconditie

Het is belangrijk dat je paard niet te mager in de winter arriveert. Je paard mag dus gerust (een beetje!) vet hebben om zich te kunnen isoleren tegen de koudere nachten en natte, winderige dagen.

Je paard is momenteel ook druk bezig om zijn vacht te wisselen, dit vergt ook energie van hem. Als je paard te weinig energie krijgt om met deze veranderingen om te gaan, wordt die vatbaarder voor ziektes, voorkomen is dus beter dan genezen.

Kijk dus eens met een kritische blik naar je paard. Als die aan de magere kant staat, help hem/haar dan door extra voedzaam ruwvoer bij te voeren. Dit ruwvoer wordt in de darmen verwerkt en gefermenteerd en zorgt ervoor dat je paard gemakkelijker warm blijft.

Staat je paard eigenlijk te dik? Dan is de komende periode ideaal om hem te helpen afvallen. Niet door hem een crashdieet te laten ondergaan, maar door de hoeveelheid (ruw)voer net niet te vermeerderen in vergelijking met de zomer. Doordat hij meer energie verbruikt met dezelfde hoeveelheid eten, zou hij moeten afvallen. Let er wel op dat je paard altijd iets te knabbelen heeft, al is het enkel stro! Je paard kan nl al na twee uur zonder ruwvoer maagzweren beginnen ontwikkelen!

Belangrijk bij deze paarden is ook om geen dekens op te leggen! Wil je weten wat mijn standpunt is over dekens? Ga dan naar mijn uitgebreide blogpost “Tijd voor een deken?” (klik om te lezen)

Voeding

Ruwvoer is het allerbelangrijkste onderdeel van het dieet van je paard en zou dus ook absoluut het grootste deel van het dieet moeten vormen. We weten allemaal dat paarden grazers zijn, maar weet je ook dat ze -vooral in de herfst en winter wanneer voedsel schaarser word- veel takken en bladeren eten? Om dit natuurlijke fenomeen na te bootsen kan je op regelmatige basis wat takken voeren. Er zijn diverse bomen waar paarden van kunnen eten, even wat voorbeelden: wilg, berk, populier, linde, hazelaar, tamme kastanje, iep, framboos,….

Er zijn nog andere soorten die je paard mag eten, maar zoek dit altijd even op zodat je zeker geen giftige soorten voedert!

Deze aanvulling op het ruwvoerrantsoen zorgt voor meer diversiteit in het dieet van je paard en is bovendien vaak gratis (altijd meegenomen)!

Als je takken ergens kunt bevestigen heeft je paard ook nog wat mentale en fysieke uitdaging, mooi meegenomen!

Herfsttijd = Oogsttijd

In de herfst kun je oogsten wat je gezaaid hebt in de lente en zomer! Paarden functioneren het best tussen -5 en +15 met een wintervacht en tussen de 5 en 25 graden met een zomervacht. In het begin van de herfst zal dit dus waarschijnlijk ergens rond de 10 à 15 graden liggen, ook nog afhankelijk van regen en wind. Je kunt dus gemakkelijker meer beginnen vragen conditiegewijs, je paard zal niet zo snel meer oververhit geraken als in de zomer. Dit gecombineerd met de oefeningen rond verzameling waar je in de zomer mee aan de slag bent geweest, zou dus een beter paard moeten opleveren dan het jaar ervoor!

Schriktraining

Misschien heb je al gemerkt dat je paard wat heviger is dan tijdens de zomer? De meeste paarden voelen zich wat levendiger bij koeler weer. Bovendien gaat de herfst vaak gepaard met meer wind en daar zijn veel paarden dan weer geen fan van!

Wind zorgt ervoor dat de omgeving constant veranderd! Zowel qua uitzicht als qua geluid. Het wordt voor paarden veel moeilijker om het onderscheid te kunnen maken tussen een naderend roofdier en bladeren die ruisen in de wind, vandaar dat veel paarden dan ook veel alerter zijn op winderige dagen.

Het kan dan ook heel belangrijk te zijn om nu extra aandacht te besteden aan schriktraining met je paard. Het doel hiervan is om je paard te leren dat hij zijn omgeving voor een stuk kan controleren door te ontspannen. Dit doe je door je timing in je schriktraining. Kort door de bocht; je stopt met je ‘enge stimulans’ wanneer je paard ontspant. Op die manier leert die dat ontspanning de beste oplossing is.

Pistewerk

In de zomer rijd ik heel veel in de weide omdat de piste dan veel te zwaar ligt. Als het echter begint te regenen, dan wordt het daar te nat/glad en ligt de piste vaak ideaal, tijd om weer gebruik te maken van de piste dus! Als het echter te nat is, ga ik gewoon de baan op, zowel op de grond als in het zadel.

Uithoudingsvermogen

In de herfst besteed ik ook terug extra aandacht aan uithoudingsvermogen, langere stukken draf en galop dan in de zomer dus. Hiermee kan je paard overtollige energie en/of vet kwijt. Een fit paard is ook weerbaarder tegen infecties.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Wat bij mij altijd het beste werkt om gemotiveerd te blijven is om regelmatig les te nemen. Na een opleiding kom ik steeds weer gemotiveerd thuis met nieuwe inzichten en oefeningen, dat is voldoende om mij weer enkele weken inspiratie uit te halen. Na een tijdje (vooral bij aanhoudend slecht weer) begint die motivatie vaak weer te zakken. Als ik echter weet dat ik binnen x aantal dagen/weken terug les zal krijgen, dan schiet ik weer volop in gang. Ik wil nl op een hoger niveau terug kunnen gaan naar mijn instructeur, niets zo frustrerend als blijven hangen op hetzelfde niveau keer op keer!

Ik vind de herfst en winter vaak de beste seizoenen om op cursus te gaan. Dan ben ik verplicht bezig met mijn paard, maar vaak is er ook een betere piste of zelfs binnenpiste ter beschikking!

Kan je zelf ook wel wat extra motivatie gebruiken onder de vorm van een opleiding? (in een binnenpiste) 😉 Contacteer mij dan!

Ik wens je alvast een goede oogst toe!