Trainen met de Seizoenen – Zomer

Gepubliceerd op:20 juni 2022
By cindy

In de winter is het te koud, in de herfst te nat en in de zomer natuurlijk te warm! Je zou haast denken dat je nooit iets met je paard kunt doen… Maar wacht, deze blogreeks gaat net over wat er WEL mogelijk is. Het is gewoon kwestie van je aanpassen aan de omstandigheden.

Hopelijk ben je in de lente aan de slag gegaan met mijn advies rond conditieopbouw, dan is je paard nu sowieso beter bestand tegen wat inspanning. Maar zelfs als dat niet gelukt is, kan je gewoon aan de slag met mijn zomertips!

Kies je moment

Daarmee bedoel ik dat je aan de hand van het weerbericht een intensieve sessie of net een alternatieve sessie kan inplannen. Je kan er (indien mogelijk) ook voor kiezen om op de koelere momenten van de dag iets met je paard(en) te doen.

Rijden in de weide

Ik houd ervan om in de zomer in de weide te rijden en te spelen en de verandering van omgeving kan je paard ook deugd doen. Ik rijd vaak gewoon tussen de andere paarden en houd die op een afstand als ze te dicht willen komen, een uitdaging op zich!

Vaak ligt de piste in de zomer toch veel te mul en ligt de weide net goed, dus liever dan honderden liters water op de piste te gooien (wat trouwens ook niet heel erg ecologisch is), verander ik van locatie.

Bijkomend voordeel is ook dat in het gras de temperatuur veel minder oploopt dan in het zand, het voelt dus sowieso koeler. Je vermijdt er bovendien een hoop stof mee, wat zeker meegenomen is, vooral als je paard al wat last heeft van gevoelige luchtwegen.

Efficiëntie

Als het heel heet is, kan dat je net helpen om zeer efficiënt te leren worden. Je hebt nl geen veertig cirkels de tijd om een verbetering te verwachten van je paard, integendeel; tegen dan is hij misschien al vermoeid en oververhit. Rijd dus niet eindeloos en doelloos rond, maar:

– bepaal heel duidelijk wat je wilt bereiken,

– leg de lat hoog,

– verwacht vlotte responsen van je paard en

– zorg dat je z.s.m. kan belonen en de oefening beëindigen.

Op die manier kan je soms meerdere projectjes doen in een trainingssessie. Tussendoor kun je ervoor kiezen om ergens in de schaduw te gaan rusten met je paard en hem terwijl zelfs even te laten drinken, maar sommige paarden blijven liever wat rondstappen om de vliegen kwijt te spelen. Leer je paard aanvoelen, want dan kun je belonen op een manier die voor je paard op dat moment het meest als beloning voelt, dat zal hij zeker appreciëren!

Verzameling en kracht

Als je meer verzamelende oefeningen van je paard vraagt, dan kan die dat niet lang volhouden. Dit zijn dus bij uitstek goede oefeningen om te doen in de zomer. Korte en krachtige oefeningen zorgen er ook voor dat je paard zijn motivatie behoudt en zelfs vergroot.

Watergewenning

Niets aangenamer op een (te) warme dag dan wat afkoeling met water. Is je paard dus niet op zijn gemak met een tuinslang en vliegenspray? Dan is dit het moment om hem te overtuigen hoe aangenaam dit kan zijn. Voor de vliegenspray raad ik aan om een lege spuitfles met water te vullen, anders wordt het een dure aangelegenheid!

Ook als je je paard wilt leren liggen is water je geheime ingrediënt, spuit je paard af wanneer hij bezweet is en laat hem daarna even los in je piste. Wedden dat hij wil rollen? Dan wordt het een kwestie van het gedrag te ‘vangen’, te belonen en op commando te zetten. Bij sommige paarden kan dit een project van lange adem zijn, dus profiteer van elk moment en zet vooral geen druk, dit is een kwestie van begrip en vooral van vertrouwen!

Gezond verstand en zelfkennis

Staat je paard overmatig te hijgen en te puffen? Dan vraag je waarschijnlijk te veel. Merk je amper iets aan je paard, dan heb je waarschijnlijk wel nog wat marge.

Weet je dat je iemand bent die heel ambitieus is en jezelf en je paard vaak pusht? Neig dan op hete dagen naar de voorzichtige kant. Ben je echter altijd zeer voorzichtig van aard? Vraag dan gerust eens iets extra van je paard, die zal heus niet direct smelten!

Have a happy summer!