Trainen met de Seizoenen

Gepubliceerd op:16 maart 2022
By cindy
Voor een gezond en blij paard (en mens), het hele jaar door!

Een aantal jaar geleden zei iemand tegen mij (nadat ze haar paard verkocht had): ‘Paardrijden is een zomersport’. Ik vond dat zo’n bizarre uitspraak, dat het mij altijd bijgebleven is. Als je doelt op een wekelijks lesje op de lokale manege, dan kun je er perfect voor kiezen om dit enkel in de zomer te doen. Indien je een eigen paard hebt, is het echter je verantwoordelijkheid om het jaar rond voor je paard te zorgen!

Hierbij probeer ik zoveel mogelijk mijn paarden te stimuleren op zowel mentaal, emotioneel als fysiek vlak.

Schilderij door Ila McAfee (I have no rights to this)

Mentaal

Het mentale verzorg ik door mijn paarden uit te dagen met (nieuwe) oefeningen en door afwisseling te bieden in hun dagelijkse routine en training.

Je kan daarbij ook denken aan het afwisselen van de omgeving waarin je je paard traint. Waarom eens niet je zijgangen op de (rustige) openbare rijweg gaan oefenen of eens wat grondwerk in de weide?

Emotioneel

Om aan hun emotionele behoeften te voldoen, probeer ik steeds in te schatten waar mijn paard nood aan heeft aan het begin van een trainingssessie. Als ik aan de basisbehoeften van mijn paard kan voldoen, dan is de kans op succesvolle, positieve traininssessies nl veel groter.

Dat wil dus ook zeggen dat ik oog heb voor de tijd die mijn paard zonder mij doorbrengt (zo’n 22u per dag gemiddeld). Ik vind het uiterst belangrijk dat mijn paarden steeds zoveel mogelijk gezelschap hebben van soortgenoten, dat zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen en ze kunnen ook hun nood aan interactie en spelen voldoen met elkaar.

Het spijsverteringssysteem van een paard is op zo’n manier ontworpen dat er eigenlijk constant voedsel in aanwezig moet zijn. Ze mogen eigenlijk maximum vier uur zonder ruwvoer. Naast hooi, geef ik mijn paarden ook stro en soms takken te eten zodat ze na het eten van het hooi (uit slowfeeders), nooit met een lege maag hoeven te staan. Honger hebben zorgt voor frustratie bij paarden en dat uit zich vaak in (meer) agressie onderling rond etenstijd en die spanning neem je ook mee in je trainingssessies.

Fysiek

Om mijn paarden fysiek te stimuleren probeer ik te letten op verschillende categorieën als ik train: balans, uithouding, kracht, souplesse, coördinatie,…

Mijn paarden hebben het grootste deel van hun leven de beschikking over uitloop (in sommige seizoenen is die groter dan andere) en ze mogen zich ook elke dag eens uitleven in de piste op de momenten waarop ze niet in de weide kunnen.

In deel 2 tem 5 geef ik je een inkijk op hoe ik mijn training aanpas per seizoen. Wil je weten wanneer je waar je best op let? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, want aan het begin van elk seizoen stuur ik je daarin een aangepaste trainingsfocus!