Vergroot je comfortzone, verleg je grenzen

Gepubliceerd op:19 februari 2022
By cindy
Wat is een comfortzone?

Alles waar je OK mee bent, zit in je comfortzone; alles waar niet NIET OK mee bent ligt daarbuiten. Een comfortzone wordt groter als je de grenzen ervan opzoekt en je ook regelmatig (een beetje!) over die grens gaat. Na een tijdje zul je merken dat wat eerst ongemakkelijk of zelfs een beetje eng aanvoelt, geleidelijk aan gewoon comfortabel wordt.

We verwachten van onze paarden dat ze aan steeds meer dingen gewoon worden en dat op die manier hun comfortzone vergroot. Hoe zit het echter met onze eigen zelfvertrouwen? Is het fair om iets te verwachten van ons paard wat we zelf niet doen?

De grenzen van je comfortzone zijn allesbehalve statisch, ze verleggen zich constant. Als je steeds doet wat je al kan en gemakkelijk voelt, dan blijven de grenzen van je comfortzone hoogstens op hetzelfde niveau, maar meestal beginnen ze zelfs wat in te krimpen, waardoor je alsmaar minder durft.

Grenzen verleggen

Het is dus zaak om regelmatig bij jezelf te checken welke dingen (met je paard of in het dagelijkse leven) in je CZ liggen en welke daarbuiten. Probeer dan jezelf uit te dagen om een nieuwe vaardigheid te leren.

Wat hier zeker bij kan helpen om dat moment een professional in te schakelen die je vertrouwt om je te begeleiden in het proces. Belangrijk is dat die persoon je zoveel mogelijk probeert veilig te houden en goed kan inschatten of je eventuele angst groot of klein en al dan niet realistisch is. Iemand die je net genoeg pusht zodat je naar de grens gaat, zonder je erover te duwen. Voor mij is dit één van de belangrijkste redenen om regelmatig les te blijven volgen, (behalve dan dat het leuk, boeiend en progessief is) 😉 met een instructeur die ik vertrouw verleg ik gemakkelijker mijn grenzen!

Praktische tip

Noteer eens voor jezelf welke zaken met je paard volledig in je comfortzone zitten en welke daarbuiten liggen. Welke grens wil je komende tijd gaan verleggen?

Schrijf het op en hang het ergens zichtbaar, zodat je brein ermee aan de slag blijft. Alleen al door de actie te nemen om je doel op te schrijven is de kans groter dat je er effectief werk van maakt, anders blijft het vaak bij goede voornemens!

Ben je nog niet of nog maar net gestart met horsemanship?
Verleg je grenzen en die van je paard, want als je blijft doen wat je altijd doet, kun je ook in de toekomst dezelfde resultaten verwachten! Help jezelf en je paard dus op weg op een effciënte en leuke manier. Kom op 18 en 19 april 2022 naar de cursus ‘Start to… Horsemanship’ (klik op deze link voor meer informatie) en zet samen met anderen je eerste stapjes op weg naar een hoger level in de relatie met je paard! Samen ontdekken we wat werkt voor jou en je paard. Ik sta alvast te popelen om jou te kunnen begeleiden!