Voorbereiding tot Trailerladen

Gepubliceerd op:04 oktober 2021
By cindy

Paarden zijn prooi-, vlucht- en kuddedieren, dit is uiterst belangrijk om te realiseren als je je paard wilt leren trailerladen.

Doordat het prooidieren zijn, kunnen ze vaak snel in angst of defensief gedrag vervallen als ze iets niet snappen of te veel druk voelen. Het zijn ook vluchtdieren, dit impliceert dat ze in eerste instantie meestal proberen weg te vluchten als ze zich niet veilig voelen. Om te vluchten heb je ruimte nodig, laat dat nu één ding zijn dat je net niet hebt in een trailer! Zowel voor, achter, links, rechts als boven en onder is alles dicht, waardoor veel paarden heel claustrofobisch worden op een trailer.

Bovendien zijn het ook kuddedieren, ze voelen zich dus meestal veiliger in het gezelschap van andere paarden. Verwachten dat je paard alleen op zo’n wiebelende, krakende kist op wieltjes stapt, waarna je hem helemaal alleen laat en hij ook niet weet waar hij zal uitkomen is dus heel wat om te verwachten van je paard!

Een aantal praktische zaken om op te letten eer je je paard leert laden:

Veilige plaats

Zorg dat je je trailer klaarzet op een zo veilig mogelijke plek:

  • Je wilt vermijden om te laden op asfalt of beton, een zachte ondergrond zoals een weide of piste is ideaal. Dat verminderd de kans op uitschuiven en vallen als ze wat emotioneel zijn en rondspringen. Niet dat het de bedoeling is om je paard op adrenaline te jagen!
  • Liefst in een afgesloten ruimte zoals een piste, zeker als je paard de neiging geeft om zich los te trekken.
  • Zorg dat er niet te veel rommel ligt, waarover je kunt struikelen of waar je paard zich aan kan bezeren.

Trailer aangekoppeld

Laadt je paard NOOIT op een losstaande trailer, zorg altijd dat hij vasthangt aan een auto. Als je je paard wilt overtuigen dat op de trailer gaan niet erg is, dan helpt het niet als die trailer ineens omkiept!

Peesbeschermers

Je kan ervoor kiezen om je paard peesbeschermers aan te doen, vermijd echter die echte transportbeschermers, want daar gaan veel paarden raar mee lopen en dat bezorgt ze vaak nog meer stress. Die transportbeschermers zijn vaak ook te warm wat net niet goed is voor de pezen.

Wees proactief!

Je wilt niet weten hoeveel mensen ik hoor die al jaren sukkelen met trailerladen, maar overmorgen moeten ze dringend weg dus moet het NU worden opgelost.

Als je niet weet hoe je je paard kan leren om met zelfvertrouwen op de trailer te gaan, dan maak je het vaak erger door in je eentje te blijven oefenen. Je leert je paard nl welke dingen hij allemaal kan doen om NIET op de trailer te gaan, wat ervoor zorgt dat je uiteindelijk meer hulp zult nodig hebben om het probleem echt op te lossen. Dat geldt ook voor jonge paarden die nog nooit op de trailer gegaan zijn. Zorg dat hun eerste ervaringen meteen goed zijn door hulp in te schakelen en vermijd een hoop miserie in de toekomst!

Trailerladen is vaak een diepgeworteld probleem met meerdere lagen en bovendien is het zaak dat ik jou als eigenaar zelf leer laden. Je bent er nl niet zoveel mee dat ik je paard kan laden als je het zelf niet kan. Doe je paard en jezelf dus een plezier en NEEM TIJDIG LES!