Eerlijke paarden

Gepubliceerd op:21 mei 2021
By cindy

Regelmatig hoor ik mensen bepaalde paarden beschrijven als ‘eerlijk’. Ik vind dat altijd een bizarre uitspraak. In mijn ogen zijn paarden namelijk altijd eerlijk, ze hebben letterlijk niet de breincapaciteit om te kunnen liegen of zich anders voor te doen dan ze zijn. Ze leven in het moment en gedragen zich naar de emotie die ze in dit moment voelen.

Paarden kunnen wel op hun eigen unieke manier reageren op verschillende emoties. Bij angst bijvoorbeeld gaan sommige paarden vluchten en anderen gaan eerder bevriezen, ook de intensiteit waarmee ze dit doen kan verschillen van paard tot paard. Sommige paarden zijn subtieler in hun communicatie dan andere en kunnen dus moeilijker te lezen zijn.

Elk paard heeft ook zijn eigen karakter en rugzakje met ervaringen mee, temperament is het sausje waarmee alles nog eens wordt overgoten. Hoe moeilijker je paard is, hoe meer jij zult moeten werken aan je eigen vaardigheden en leiderschapkwaliteiten om in de ogen van je paard waardig te zijn om hem te leiden.

Het kan dus zeker zijn dat wat het ene paard je te vertellen heeft aangenamer is om te horen dan wat een ander paard zegt… Eerlijk zijn ze echter allemaal! 😉