Een mooi plaatje

Gepubliceerd op:31 maart 2021
By cindy

Grappig soms hoe mensen in de paardenwereld vanuit verschillende brillen naar iets kunnen kijken. Wat de ene misschien adembenemend mooi vindt, geeft de andere misschien een naar gevoel. Waar de ene naar kan blijven kijken, vindt de andere misschien ‘niets speciaals’. Soms kan je niet precies je vinger leggen op waarom jij een bepaalde combinatie nu mooi vindt of niet. Het kan heel interessant zijn daar eens voor jezelf bij stil te staan. Waarom zijn jouw idolen je idolen? Waarom kijk je net op naar bepaalde mensen? Is het omdat ze een bepaalde oefening of niveau kunnen rijden? Of misschien de manier waarop ze problemen oplossen of met hun paard omgaan? Misschien wel een combinatie?

In mijn geval merk ik bijvoorbeeld dat wat ik mooie horsemanship vind vaak aan bepaalde voorwaarden voldoet, meestal vind ik iets heel mooi om naar te kijken als:

  • Je merkt dat het paard en de ruiter/begeleider een mooie communicatie tot stand brengen. Als iemand iets kan overbrengen naar zijn paard toe, zonder hem te behandelen als een poppetje aan draadjes maar er daadwerkelijk een communicatie in twee richtingen te zien is, waar het paard de gebaren en cues van de begeleider begrijpt en waar die begeleider op zijn beurt ook informatie en feedback kan ontvangen van het paard en daar echt naar luistert en wat mee doet
  • Je merkt dat als die communicatie even spaak loopt of er wat fout gaat, de ruiter/begeleider niet handelt vanuit frustratie, maar in plaats van het paard te schuld te geven, net even een stap terug zet en nadenkt over wat hij precies kan veranderen. Soms helpt een gevoel voor humor ook echt! Natuurlijk kan iedereen wel eens gefrustreerd raken als iets niet gaat zoals je zou willen, maar hoe een persoon hiermee omgaat zegt enorm veel over iemand.
  • Je merkt dat het paard zijn begeleider ziet als iemand die zijn vertrouwen waard is en waar hij op kan rekenen. Kan de ruiter/begeleider zijn paard tot rust brengen als hij bezorgd is? Kan hij het paard voldoende motiveren iets uit te proberen?

Zo kan ik bijvoorbeeld net zo goed genieten van een paard die met zijn ruiter soepel, sierlijk en relaxed beweegt, maar misschien geen heel spectaculaire dingen doet. Zelf als er iets niet helemaal loopt zoals het moet vind ik sommige sessies nog steeds mooi om te zien, net omdat je evolutie kan zien en een partnerschap ziet ontstaan. En jij? Wat vind jij doorgaans het mooist om naar te kijken?