De neutraalstand

Gepubliceerd op:24 maart 2021
By cindy

“Ben je aan het zoeken, of ben je aan het genieten?”, dat is een van de vragen die een van mijn favoriete trainers Karen Rohlf vaak aan haar studenten stelt.

Ze vat hiermee heel mooi in 1 zin het belang van neutraal kunnen zijn samen! Vaak zijn mensen zich niet eens bewust van in welke mate ze eigenlijk continu ‘vragen’ aan het stellen zijn aan hun paard. Vragen kunnen vanalles zijn, een paar kleine voorbeeldjes;

drijven om je paards voorwaarts te houden, spanning op de teugels houden om hem te beletten dat hij versnelt, maar ook vragen over balansveranderingen of richtingsaanduidingen.

Om je paard licht en gemotiveerd te houden zijn er tal van ‘technieken’ en ‘methodes’ ter beschikking, maar heb je er al eens over nagedacht dat als je heel veel moet doen om iets gaande te houden, het probleem misschien kan zitten bij hoe en wanneer jij precies communiceert? Even een vergelijking om duidelijk te maken wat ik bedoel: heb je ooit al eens een gesprekspartner gehad die eigenlijk alleen maar praat en praat en praat? Iemand die geen ruimte geeft voor jou om te antwoorden? Als ze al een vraag stellen, wachten ze niet eens je antwoord af en praten ze gewoon door, soms zelf over jouw antwoord dat je aan het geven was. Ik weet niet hoe dat zit bij jullie, maar vaak heb ik bij zo’n mensen de neiging om ‘uit te checken’ en op automatische piloot-stand te antwoorden ‘uhu’, ‘o ja’, ‘hmm’. Je herkent het vast wel 😉 Dat is net hoe je paard zich voelt als je hem continu vragen blijft stellen!

Probeer jezelf eens heel bewust te maken van hoeveel keer jij je paard corrigeert of hem een vraag stelt. Soms kan het helpen echt letterlijk te tellen hoeveel keer jij in actie komt. Bijvoorbeeld; hoeveel keer komt jouw stick van de grond om vanop de grond een cirkel galop te vragen aan je paard? Hoeveel keer moet jij je teugels opheffen om je tempo te behouden? Hoeveel keer moet je hem vragen zijn buitenvoorbeen meer in de richting van de cirkel te zetten? Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen tegelijkertijd al deze hulpen aan het geven zijn. Vaak zie je mensen even hard werken als hun paard om iets gaande te houden. Het vergeten van terug naar neutraal te kunnen keren is iets van alle niveaus en alle disciplines, film jezelf maar eens, ook ik moet mezelf er soms aan herinneren!

Ik hoor je al zeggen: “allemaal goed en wel, maar als ik niets vraag van mijn paard krijg ik ook niets gedaan, of valt de boel uit elkaar, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?” Tuurlijk niet, eens je het belang van neutraal weet kan je er ‘actief’ mee aan de slag:

– Wil je iets veranderen? Zorg dat jouw intentie en visualisatie juist zit! Bedenk je eerst heel goed wat je precies wil veranderen. ‘ik wil dat hij meer in balans loopt’, is trouwens geen ideale vraag. Dat is te breed, hou het specifiek. ‘ik wil dat hij zijn buitenschouder meer meeneemt als ik draai’, zou bijvoorbeeld beter kunnen zijn, want daar kan je specifieke oefeningen op verzinnen, en dat kan je ook specifiek belonen als hij het correcte antwoord op je vraag geeft. ‘In balans lopen’ is natuurlijk een heel mooi doel, maar misschien wel een die net iets te breed en groot is om je paard voldoende te kunnen belonen. Vaak trappen mensen die zo’n ‘brede’ vragen aan hun paard stellen in de val van te veel zoeken en te weinig genieten. Dus te lang en teveel vragen en communiceren, en te weinig te kunnen belonen.

–  Komt het juiste antwoord niet? Altijd goed om even een stap terug te zetten en je af te vragen waarom iets niet functioneert. Begrijpt hij je vraag? Als je daar niet zeker van bent kan het misschien goed zijn even uit te vogelen hoe je het hem beter uitgelegd krijgt. Misschien kan een bepaald patroon hem helpen? Misschien moet je je doel in kleinere stappen delen? Misschien moet je het in een tragere gang proberen? Het kan ook gebeuren dat je paard begrijpt wat je vraagt maar niet gemotiveerd is om het daadwerkelijk uit te voeren, denk dan na hoe je hem beter kan motiveren. Moet je kleinere stappen belonen? Moet je misschien toch even doorzetten en naar een hogere fase gaan? Experimenteer erop los maar trap niet in de val van 100 x dezelfde vraag te blijven stellen zonder zeker te zijn of hij je eigenlijk geeft wat je wilt. Dat is zowel voor jezelf als voor je paard slopend voor de motivatie.

–  Heb je gevonden wat je zoekt? Stop met communiceren! Je paard heeft je een correct antwoord gegeven op je vraag, nu is het aan jou om te bepalen wat je met dat antwoord doet. Als het een van de eerste keren is dat hij het juiste antwoord geeft, of het antwoord was echt fantastisch, dan kan je hem een complete game over en een dikke knuffel geven, maar je kan even goed hem belonen met een vriendelijk woord en een aai, en het allerbelangrijkste, terug naar neutraal gaan en genieten van wat hij je geeft!