Kalmte kan je redden

Gepubliceerd op:13 juli 2018
By cindy

Het hoofd koel houden en rustig blijven wanneer je paard dat duidelijk niet is,… Het is een uitdaging! Maar wel ééntje die je zult moeten leren beheersen als je met paarden bezig bent en die je ook in het dagelijkse leven heel goed van pas kan komen.

Met een aantal tips kun je hier bewust aan leren werken:

  • houd het simpel: kies een simpel patroon/plan voor je paard en houd je eraan. Dit houdt alles overzichtelijk in je hoofd waardoor je beter in staat bent om je paard te helpen. Het geeft je paard ook iets nuttigs om op te focussen, wat ook helpt om hem te kalmeren
  • spreek eventueel met een rustige stem en in positieve bewoordingen: niet zozeer omdat je paard nederlands begrijpt, maar eerder omdat dit je helpt om zelf rustig en positief te blijven. Je kan onmogelijk verwachten dat je paard kalmeert als je zelf staat te stressen!
  • zing een liedje: dit zorgt ervoor dat je blijft ademen en in een ritme blijft en dat je level van stress controleerbaar blijft
  • simuleer situaties in je hoofd nog voor je er effectief middenin zit, je brein weet toch geen verschil tussen simulatie en realiteit. Op die manier krijg je bepaalde reflexen die je veilig zullen houden en een gevoel van veiligheid creëert ook rust.
  • stel je paard op een gecontroleerde manier bloot aan spannende situaties, zodat hij niet meteen in alle staten is. Op die manier krijg jij de gelegenheid om de juiste vaardigheden en reflexen aan te leren.

Gun jezelf wat tijd en wees blij met kleine voorwaartse stapjes, je emoties leren controleren is niet zo vanzelfsprekend.

(I don’t own the rights to this photo, thank you Parelli for teaching me so much and helping me to live my dreams with horses)