Veiligheid met touwen en paarden

Gepubliceerd op:17 januari 2018
By cindy

Houd je graag je ledematen, handen en vingers aan je lichaam? Dan kan deze tip zeer goed van pas komen.

Constant zie ik mensen die lussen maken in hun touwen terwijl ze met hun paard bezig zijn. Soms zie ik ze zelfs die lussen rond hun elleboog of schouder hangen terwijl ze bijvoorbeeld even aansingelen. Lussen in een touw dat aan je paard bevestigd is, zijn altijd een slecht idee; zelfs als dit grote lussen zijn. Die grote lussen kunnen nl zéér snel verkleinen als er wat paardenkracht aan te pas komt!

Ook bij het maken van knopen, moet je ten allen tijde vermijden om je vingers ergens tussen te steken. Als je paard plots schrikt, kan die lus op een recordtempo rond je vingers klemmen en deze kneuzen, breken of zelfs vakkundig verwijderen!

Talloze mensen hebben al dergelijke dingen meegemaakt, dus er is geen nood om extra bewijsmateriaal te leveren. Zelfs Pat Parelli himself is het topje van zijn duim kwijt door zo’n voorval!

Wat doe je dan wél als je touw even te lang voelt?

Indien de ondergrond niet uit modder of andere nattigheid bestaat, laat ik het overtollige touw gewoon daar liggen. Wel even opletten dat het niet opgerold aan je voeten ligt, anders creëer je daar hetzelfde probleem. Indien de ondergrond dit niet toelaat, neem ik het touw dubbel of vierdubbel, zonder dat hierbij lussen ontstaan. Vaak zwier ik ook een gedeelte van het touw over de rug van het paard in kwestie, dit vooral wanneer ik met een lang touw bezig ben en plots van dichtbij werk met het paard. Het is natuurlijk ook altijd een optie om over te schakelen op een korter touw als de situatie dat vraagt.

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je iets bewuster omgaat met de combinatie paarden en touwen 🙂 Veel plezier en houd het veilig!