Tijd voor een deken?

Gepubliceerd op:09 november 2017
By cindy

Het is weer die tijd van het jaar en regelmatig krijg ik dan ook de vraag of een paard nu een deken behoeft. Op deze vraag kan ik niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden.

Hoe werkt een paardenvacht?

De vacht van je paard past zich geleidelijk aan afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid daglicht. Hij kan zelfs per moment regelen of hij meer of minder isolatie nodig heeft! Daarvoor heeft hij een hele resem aan maatregelen waaronder:

 • De haren rechtop zetten, waardoor er tussen de haren meer isolerende lucht kan
 • Bibberen, dit is eigenlijk gewoon de spieren activeren zodat ze warmer krijgen
 • Bloedvaten die dicht bij de huid zitten, tijdelijk buiten dienst zetten
 • Het paard gaat meer eten zodat hij die energie in warmte kan steken. VOLDOENDE RUWVOER IS DUS ENORM BELANGRIJK!

De voordelen van een wintervacht

 • Doordat de wintervacht temperatuur kan regelen, krijgt je paard nooit te koud of te warm. Ja, je leest het goed, met dekens kan het voorkomen dat je paard het te warm krijgt in de winter!
 • Geschoren paarden met dekens hebben deze natuurlijke afweer niet en zijn veel vatbaarder voor temperatuurschommelingen en dus ook voor ziektes.
 • Geen gedoe met dekens: telkens op en af of als je een avontuurlijk/creatief paard hebt, elke maand opnieuw in je buidel moeten tasten.

Hoe zit dat als mijn paard zweet?

Als wij zweten, moeten we ons na de inspanning warm houden door ons in te pakken. Het is dus normaal dat we al snel de neiging hebben om hetzelfde te doen voor onze paarden. Ook in dit geval biedt de paardenvacht het antwoord. Als wij zweten, dan ligt dat vocht op onze huid. Daar onttrekt het warmte aan de huid waardoor we al snel koud krijgen. Door het ingenieuze ontwerp van de paardenvacht verloopt dit proces bij ons paard anders. De zweetdruppeltjes worden door de haren en de natuurlijke vetten aanwezig in de vacht naar de buitenkant van de vacht getransporteerd, daar verdampt het vocht zonder warmte aan de huid te onttrekken! (Ook een goede reden dus om je paard niet met shampoo te wassen)

Het is echter hoe dan ook belangrijk om je paard goed uit te stappen na een (zware) training. Niet om te zorgen dat hij het niet koud krijgt, maar om te zorgen dat hij het melkzuur in zijn spieren efficiƫnt uit zijn lichaam kan verwijderen. Dit geldt echter ook in de zomer, vooral als je paard erna op stal moet stilstaan. Bezweet stilstaan is dus vooral schadelijk voor de spieren, maar zorgt er niet voor dat je paard een verkoudheid zal oplopen!

Wanneer kan het wel aan te raden zijn om een deken te gebruiken?

 • In veel gevallen worden paarden geschoren en in dekens gewikkeld om esthetische en praktische redenen (minder poetswerk ) Belangrijk hierbij vind ik dat je je dekens dan probeert aan te passen aan de omstandigheden. Indien je graag de voordelen van een wintervacht combineert met minder poetswerk, dan is een lichte ongevoerde regendeken de beste optie.
 • Een andere reden om het paard te scheren kan zijn om te zorgen dat hij niet oververhit bij zware trainingen. Wil je de voordelen van een wintervacht, maar toch voorkomen dat je paard het te warm krijgt tijdens je training, dan kan je ook opteren om enkel de onderhals en borst te scheren. Op die plaatsen zweet je paard meestal vrij gemakkelijk en op die plaatsen heeft hij het minste last van een scheerbeurt omdat vocht daar gemakkelijk afdrupt.
 • Is je paard oud en/of ziek dan kan een deken hem wat extra hulp bieden om warm te blijven. Ook magere of verwaarloosde paarden vallen onder deze categorie. Warm blijven kost ongelofelijk veel energie, een deken kan op die manier helpen om wat extra vlees op de botjes te krijgen.
 • Een van mijn paarden staat in het najaar soms hevig te rillen wanneer het fel regent en waait. Haar vacht is dan nog wat onderontwikkeld en het ziet er niet zo aangenaam uit. Dan haal ik haar graag even binnen, doe haar een deken op en geef haar wat extra ruwvoer tot ze het weer warm heeft.

DEKEN OF NIET? ALS JE MAAR WEET WAAROM!