Kan mijn paard veranderen?

Gepubliceerd op:19 oktober 2017
By cindy

 

1. Evalueer de situatie objectief Verwijder het label en kijk met een frisse blik naar je paard. Benoem het ongewenste gedrag en stel je voor welk gedrag je graag in de plaats zou zien. Bvb ‘mijn paard probeert mij vaak te bijten, maar ik zou graag een partnership hebben waarbij hij me vertrouwt en respecteert waardoor hij die nood om te bijten niet meer voelt’ ipv ‘mijn paard is een bijter’. In het tweede geval wordt het gedrag voorgesteld als iets wat niet veranderd kan worden, waardoor je ook niet veel moeite doet om eraan te werken.

2. Bepaal je strategie In het geval van het bijtende paard, is de meest effectieve strategie om je paard te leren achteruit gaan. Als je paard op een meter afstand van je staat, wordt bijten al een stuk moeilijker! Bovendien krijgt je paard meer respect voor je omdat je hem op die manier kan beïnvloeden. Bij paarden is het namelijk zo dat diegene die moet wijken voor de ander, lager in rang staat. Je paard achteruit kunnen wegsturen levert bonuspunten op! Enkel wanneer hij een vriendelijke uitstraling heeft, nodig je hem uit om dichter te komen.

3. Wees consequent Dit is misschien wel de moeilijkste stap in het proces. Niet enkel je paard moet een nieuwe gewoonte leren, maar jij ook. Dit kan wel even een uitdaging zijn. Om nieuwe gewoontes te creëren is het niet voldoende van dit maar éénmaal te doen, herhaling is hier zeer belangrijk! Als bijten gisteren niet toegestaan was, maar vandaag wel, dan zal je paard steeds blijven proberen of het morgen misschien ook aanvaard wordt.

4. Vier je overwinningen Het zit wat in de menselijke natuur om steeds te focussen op de problemen of op wat niet werkt. Neem af en toe echter ook eens de tijd om jezelf te herinneren aan alle vooruitgang die je al gemaakt hebt.

Kan je paard veranderen? Dat kan zeker, ik heb het zelf meegemaakt met mijn paard en ik ben er dagelijks getuige van bij andere mensen! De vraag die je vooral moet stellen is of jij wel wilt veranderen…